Byggelån

Med et byggelån, kan du finansiere en ny konstruksjon, tillegg eller renovering mens byggingen pågår. Her sorterer vi ut hvordan lån jobbe som renter og hvilke vilkår som gjelder.

BANK TID KOSTNAD RÄNTA
ASSA 5000 kr (5000 - 40000) 2 år (1 - 5 år) -
MONETTI (5000 - 30000) 1 år (1 - 5 år) -
KLICKLÅN 5000 kr - 1000 kr
SÄKERFINANS 5000 kr 1 år (1 - 5 år) -

Mange som bygger eller pusser velger å finansiere det med et byggelån .

En vanlig boliglån, kan du ikke ta fordi du har ingen sikkerhet å forlate banken før huset er ferdig. Når du tar ut et lån er banken i stedet for å betale alle utgifter i forbindelse med byggingen av bygningen mens prosjektet pågår for et gebyr og renter. Når huset er ferdig verdier banken boliglån og kostnadene ved prosjektet hadde æren av banken blir deretter plassert i et boliglån. Merk at du ikke trenger å velge samme bank for boliglån du valgte for byggnadskreditivet.

Men det er litt mindre prosjekter der du allerede har en eksisterende boliglån, til det første spørsmålet du stiller deg selv være hvis du virkelig trenger en byggelånet.

– Hvis det ikke gjelder for nybygg, bør du først sjekke om det er kreditt i eiendommen der du bor. Sikkerheten kan brukes, og da får du en bedre avtale, fordi det vil være en normal boliglån, sier Kiki Westerståhl leder for Consumer Bank og finans Bureau.

En typisk boliglån er nemlig stort sett lavere rente enn et lån og er derfor en fordel.

Det tar vanligvis å få et byggelån er at kreditt-rapporten at banken tar du ser bra ut, og du faktisk har rett til å bygge hva du har i tankene, at du kan vise frem en gitt byggetillatelse for banken.

Velger en bank for byggnadskreditivet
En avgjørende faktor når du velger en bank for byggnadskreditivet ‘s renter og omkostninger. Rentene er satt individuelt og fastsettes basert på parametere som størrelsen på kreditt og antall avtaler i den aktuelle banken.

– Renten på våre bygge lån er satt av våre lokale kontorer. Prinsippet er det samme som boliglån, det vil si, er renten omsettelig . Nivået du får, avhenger blant annet av hvor mye bedriften du har i Handelsbanken, sier Henrik Westman pressesjef i Handelsbanken.

Anna Helsen, pressesjef i SEB, nevner også situasjonen i finansmarkedet og den sikkerheten du har på lån, som faktorer som påvirker renten.

Det har derfor krav betydelige summer for å få ved å forhandle renter på byggnadskreditivet. I tillegg forskjellige lay-up avgifter for tusenvis av kroner.

Kostnader for lån
Kontaktpersoner på alle store banker som tilbyr lån har gitt oss grunnleggende informasjon om hvordan deres bank fastsetter gebyrer og renter for kunden. Denne informasjonen finner du ved å klikke på linken nederst i artikkelen. Men data fra Länsförsäkringar sketchy – det er byggnadskreditivet så individuelt de kan ikke gi noen faste kostnader i det hele tatt.

– Hvert objekt / gjenstand blir behandlet individuelt så dessverre du ikke kan gi et generelt svar på dine spørsmål. Hvert regionalt forsikringsselskapet setter pris og kostnadsgrunnlaget for den enkelte sak, sier pressesjef Karin Knis Björklöf.

Be om tilbud på byggnadskreditivet
Siden renten kan variere, bør du be om sitater på byggnadskreditivet  fra flere banker å sammenligne dem. Ikke glem å be dem om å liste opp andre kostnader legges slik at eventuelle etableringsgebyr og hva det koster hvis du bestemmer deg for å gå inn og gjøre endringer i påloggings.

Byggelån – sammenligne renter og vilkår

Vi lister bankene Offisiell informasjon om renter, gebyrer og vilkår for lån i august 2013.

Danske Bank
Interesse: Individuell
Oppsett Avgift: Individuell, min 4 $ 500
Endring lån: 600 NOK / time, mine $ 500
Krav: Planlegging tillatelse
Credit: Ja

Swedbank
Interesse: Individuell
Oppsett Avgift: 0,25% av lånebeløpet, maksimalt 6 000
Endring i byggelån: Lokale pris
krav: Fullføre normal kreditt, tillatelser, salg og anleggskontrakter
Credit: Ja

Nordea
Interesse: Individuell (numerisk eksempel er gitt der byggnadskreditivet er millioner over 12 måneder med en flytende rente på 3,78%, noe som resulterer i en effektiv rente på 4,25%, halvparten av beløpet gir rentesats 4,66%)
Setup Avgift: Gratis
Endring av byggelån : Ingen
Krav: gjenværende kapasitet er oppfylt som for en konvensjonell hjem lån
Credit: Ja
Annet: Behandling av byggelånet koster 4 000

SEB
Interesse: Individuell
Oppsett Avgift: 4000 SEK for nøkkelferdig hus
Endring av byggelån: Gratis
Krav: Egen tilsvarende bidrag til 20 prosent, og at det er relevant konstruksjonsdokumenter
Credit: Ja
Annet: Målet er at konstruksjonen vil være ferdig innen et år

Handelsbanken
Interesse: Individuell
Oppsett Avgift: SEK 4 500
Endring lån: Free
Krav: –
Credit: Ja

Länsförsäkringar
Interesse: Individuell
Oppsett Avgift: Individuelle
Changing lån: Individuelle
Krav: Individuell
Credit: Ja

Bygge hus med lån

De fleste vet nå at en attefallshus er en byggetillatelse fritatt bygning på mer enn 25 kvadratmeter som du kan dekorere som bolig hvis du vil. Men det er mange muligheter og feller også at du kanskje ikke vet om.

Hvis du vurderer å få en attefallshus kan det være en god idé å lese grundig gjennom juridiske krav, for bortgjemt i liten skrift, det er regler rundt den lille supplement bygningen.

Små avløpsanlegg kan være et passende valg hvis du skal bygge en ny kloakk. Men det er mye å vurdere før installasjon. I denne artikkelen gir vi fakta og råd for de som ønsker å vite mer om mini behandling.

Bor du i et hus som er koblet til sin egen tappe du trenger, før eller senere, rehabilitere eller erstatte avløpssystem. Som en eiendom eier, du ansvar for utstyret fungerer og oppfyller de rensekrav som kommunen setter.

byggelån

Låne med smålån

– har vanligvis en eier, enten interesse eller evne til å undersøke sin kloakkrenseanlegg, i hvert fall ikke hvis du har et landbasert system «hvor alt foregår under jorden.» Kommunene på sin side ofte har begrensede ressurser for varelager og tilsyn, noe som betyr at mange anlegg som er i bruk bør ikke være, sier Maria Hübinette, miljøkoordinator i Kungälv kommune og ekspert på små kloakk med låne penger med smålån.

Kloakk krav bestemmes av forholdene der du bor og hva miljøet i området kan opprettholde. I særlig sensitive områder, «high level», som kyst- og strandområder. I mer grisgrendte strøk ofte bruke «normalnivå», men lokalt kan det være unntak.

Lokale myndigheter vurdering av kloakksystemet i forhold til miljøkrav er langt fra ensartet, påpeker Maria Hübinette.

– Noen kommuner vurdere behovet for aktive systemer, slik som minirenseanlegg, for å motstå høye nivåer av beskyttelse. Andre kommuner foretrekker landbaserte systemer, når man tenker på at disse er mer robust og pålitelig. Endelig er det kommuner som forfekter «syklus tilpasset» system. Så konklusjonen er som alltid ta kontakt med kommunen på forhånd for veiledning.

Å låne for nybygg – dette er hvordan det

Å få et boliglån for et nybygd hjem kan være forskjellig fra et vanlig boliglån. Amir Tadjerbashi på BlueStep forklarer hvordan det fungerer.

– Den store forskjellen er at låneengasjementet går utover et enkelt lån. Det er ikke uvanlig at det er to år mellom at vi gir lånetilsagn er at kunden får nøklene til sitt nye hjem. En standard boliglån transaksjoner skje mye raskere, noen ganger er det bare et par måneder med pre-godkjent for bruk. Så vi har gjort en vanlig kredittsjekk, er det tilstrekkelig for tre måneder og deretter har tid til å håndtere både begynner og slutter, sier Amir.

Fordi ventetiden for et nybygd hjem er ofte langsom, betyr det også at kundens økonomi kan endre seg, både til det bedre og til det verre.
– Risikoen for noe som skjer i kundens økonomi og selv boligmarkedet er selvfølgelig høyere når lånetilsagn strekker seg over lang tid, sier Amir. Men det finnes rutiner hvis noe skjer, for eksempel hvis renten går opp, eller hvis kunden mister jobben. Lånetilsagn er alltid foreløpige og anmeldt på tidspunktet for opptak og lover å bli forvandlet til et boliglån.

Hvordan fungerer det når du gir et lånetilsagn?

– Jeg skal snakke med kunden og finne ut fakta som inntekt og hvilke prosjekter de vil låneengasjementet til. Jeg ser på prosjektet, gjør en kredittsjekk og deretter et regneark. Er alt i orden, kan en kunde få en første indikasjon på meg allerede på telefonen, og jeg vil sende ut boliglån dokumenter via e-post. Men vi er klar over betingelsene for lånet engasjement, er det foreløpig før det er signert av oss og kunden.

Hva skjer etter låneengasjementet for byggelån?

– Er kunden tidlig i prosessen knyttet til en avtale mellom kunden og condominium forening. En forkant av operasjonen skal betales og hjemmet vil bli reservert for kunden. Tre til seks måneder før belegg signerer kunden en leieavtale med borettslag og deretter betale et depositum på 10% av kjøpesummen. Der kunden tidlig i prosessen, og inngått en foreløpig avtale inkluderte mengden fra 10% nå skal betales. Betaling av leiligheten vil normalt være om en uke før utnevnelsen. Da kjøperen vil betale ut sin andel av kjøpesummen til banken og vi sørger for at leiligheten vil være fullt betalt av utlån til kunder.

Er det grunner til ikke å gi kunden et boliglån?
– Ja, noen ganger må vi si nei. Det er da den nye produksjons synes usikker, kan det ha en posisjon som er vanskeligere å vurdere, utvikleren er små eller nyetablerte eller at eiendommen er liten med få leiligheter. Det kan også være kundens personlige økonomi som ikke går sammen. Til slutt er det kunden som skal bære kostnadene ved lånet, og det er noe vi aldri kompromisse.

Lær mer om forhåndsgodkjent og boliglån på BlueStep .