Låne skole – en guide for de som ønsker å eie din økonomi

Vi har mange års erfaring med å hjelpe mennesker og virksomheter realisere sine drømmer med hjelp av finansiering. Vi vet at en stabil økonomi bygget gjennom kunnskap og langsiktig tenkning. Derfor har vi utarbeidet en veiledning til de som ønsker å vite mer om lån for enkeltpersoner.

Hva er et lån?

Når vi sier lån, mener vi et lån. Det er en avtale som begge parter er, hvor långiver gjelder for en sum penger fra en annen part og godtar å betale tilbake det samme beløpet.

Bindingen har en prislapp; vederlaget som skal ytes og kalte interesse. Noen ganger kan det også være andre kostnader for et lån, lay-up eller administrasjonsgebyr. Det er, er det du som låner å betale utlåner for behandling av lån.

Det er lån  med  sikkerhet og lån  uten  sikkerhet .

Lån garantert

Sikkerhet er formålet med lånet, det er hva du bør kjøpe for pengene. Investeringen er ofte større karakter og du ønsker å låne penger til hele eller deler av kjøpesummen. Tunge kjøretøy, maskiner for mekanisk industri, skogbruk eller jordbruk, og boliglån er vanlige eksempler på sikret lån, men også biler, motorsykler, båter og campingvogner. Lastebil, traktor eller hjemme blir utlåner sikkerhet. Kanskje du har hørt ordet bonde? Det er det samme som sikkerhet, lover objektet du investerer i.

Usikrede byggelån

Usikrede lån kalles usikrede lån eller forbrukslån. Det betyr at du ikke trenger å gi noen sikkerhet eller pantsatt til banken. Vanligste formene for usikrede byggelån er personlige lån og ulike medlemskap lån. De pengene du låne må brukes til personlig forbruk, og lånebeløpet kan variere fra noen hundre til 350 000 SEK.

Usikrede lån har høyere rente og koster mer enn et sikret lån fordi utlåner har ingen sikkerhet for lånet.

Et usikret lån er på tilbakebetaling muligheter – les mer i  Kredittsjekk .

 

Usikrede lån eller personlige lån

Et usikret lån er vanligvis kalles usikret lån eller personlige lån, og lånet er ofte beregnet på konsum. Når utlåner tar mer risiko og kan bare stole på låntakers evne til å betale tilbake lånet, og ikke på en eller annen gjenstand.

Avdrag

Avbetaling er en form for lån eller kreditt kjøp. Det er en måte å betale for en vare eller være etterpå. Avbetaling er ofte brukt som biler, campingvogner og båter. I stedet for å betale for varene i kontanter på en gang så delt betaling i flere terminer, fordelt over en viss periode. Vanligvis renten og avgifter.

Långivere har ofte en såkalt reservering av tittel som betyr at eierskapet ikke går til kjøper frem til hele objektet, eller varen er betalt. Det er en sikkerhet for utlåner har rett til å ta tilbake varen og selge den på hvis kunden ikke betaler i tide.

Kredittkort

Et kredittkort er også en type lån. Ordet kreditt betyr at kunden gjelder for et lån beløp som kan brukes om nødvendig. Kunden har vanligvis en kort knyttet til deres kreditt og gjeld på kortet kan da betales enten i sin helhet eller i mindre stykker månedlig. Du betaler bare for det beløpet den bruker, derav renten er vanligvis høyere på et kredittkort enn for eksempel renten på et boliglån. Et kredittkort kan være en løsning for de som ønsker å betale ned et stort innkjøp over en lengre periode i mindre deler.

Hva koster det å låne?

Kostnaden for et lån er delt inn i hovedstol, renter og gebyrer, for eksempel, lay-up og administrasjon. Det er penger som du må betale til utlåner for å få lån. Kostnaden for et lån vil variere fra utlåner til utlåner, men avhenger også av hva slags lån. Jo høyere risiko for utlåner, jo høyere rente du kan forvente. Et usikret lån, hvor det er ingen sikkerhet i form av en bil, eiendom eller maskin generelt har en høyere rente.

Den enkleste måten å sammenligne lån er å se på den effektive renten – les mer på  Hva er april? 

Hva er nåde?

Som regel tar tilbakebetaling av et lån i etapper i løpet av lånets løpetid. Vanligvis du betale ned lånet med et bestemt beløp hver måned. Disse avdrag kalles amortisering. Avhengig form av nedbetaling av lån kan se og bygges opp på forskjellige måter. Noen lån med en svært kort løpetid kan også være nåde. Det betyr å betale tilbake hele beløpet når låneperioden utløper.

Hva er renten?

Renten er prisen du må betale for å låne penger. Renter betalt av utlåner til utlåner penger. Renten er basert på hvor mye du låner og varigheten av avtalen. Ofte oppgitt rente i prosent av lånebeløpet, enten for en betalingsperiode eller et år.

Hvis renten er gyldig rente for en bestemt betalingsperiode, kalles det enkle interesse. Den vanligste er at renten fastsettes årlig og deretter kalt for årlig rente.

Renten kan bli høyere, jo større er risikoen utlåner tar. Eksempler sats for en bolig for å være lavere (for når boligen er en sikkerhet for utlåner), mens den risiko, og dermed hastighet, for et usikret høyere. Men det kan selvsagt variere fra sak til sak.

Hva er den effektive renten

Apr er en måte å beregne interesse å kunne sammenligne ulike renter for ulike lån.

Renten beregnes på nytt som det er betalt en gang i året. Den beskriver den totale kostnaden for lånet inkludert alle avgifter, AVI og etableringsgebyrer.

La oss vise den totale kostnaden for et lån med en numerisk eksempel:

Du ønsker å låne 100 000 SEK med en kontrakt løpetid på fem år. Renten er 5 prosent, og du velger lineær avskrivning av månedlige utbetalinger. Med et etableringsgebyr på SEK 300 og et administrasjonsgebyr på SEK 25, den effektive renten 5,85 prosent. Fem år senere, når låneperioden er over, har du betalt 114 508 SEK for lånet ditt.

Du bør se på april å sammenligne lånekostnader fra ulike långivere.

Hva er fast og flytende rente?

Renten du betaler kan være fast eller variabel. Til en fast rente, har du samme rente i hele perioden av fiksering. Faste priser er vanlig i boliglån.

Flytende rente er akkurat som det høres ut; hastigheten kan endres i løpet av lånet  løpetid  (tidsperioden fra det tidspunktet du signerer låne til den dagen da lånet vil bli tilbakebetalt). Blant andre kontrollerte flytende rente indirekte av den såkalte  reporenten . Reporenten er den renten som Riksfritt utlån til landets banker (kalt referanserente). Bankenes utlånsrenter er i sin tur reporenten, og dette vil derfor innvirkning på hvem som er den renten de store bankene betaler for å låne penger av hverandre (kalt Stibor ) .

Du lukker alltid en låneavtale med deg låne fra. I avtalen, kan du lese om långiver har rett til å heve renten, og i så fall hvorfor. Hvis du har en variabel rente lån, banken eller finansieringsselskapet du låne fra, informere deg hvis det er en endring i renten. Dette gjelder for lån sikret og usikret.

Hva bestemmer renten på lånet mitt?

I Sverige har vi fri prissetting på lån. Dermed er det utlåner av penger som setter prisen på lånet, dvs. rente. Hvordan renten er avhengig av flere ting:

  • Utlåner bekostning av midler, det er hva det koster utlåner til å låne penger. Lånekostnader er kontrollert, bl.a. markedet, for eksempel Stibor.
  • Gjenværende kapasitet, som blant annet vurderes gjennom en  kredittsjekk .
  • Risikoen for at du låner til å ta for å låne ut penger til deg. Usikrede lån er ofte vurdert som en høyere risiko. Sikret lån fordi risikoen blant annet på hva sikkerhet kan du sørge for lånet.

Hastigheten kan derfor være forskjellig for forskjellige typer av lån, og kan også variere mellom låntakere. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *