Rekk opp lån

Du har allerede et lån hos oss kan øke din nåværende beløp. Det er en smart og enkel måte å få penger for en stor investering uten å måtte søke om et nytt lån. Søk boliglån her

Bank Eksperter advarer forenklet billige boliglån

Et boliglån lån for studenter og en annen for gründere. Oppkomlingen forenklet CEO Alexander Widegren ønsker å skreddersy fremtidige boliglån. Men eksperter heiser varselflagget for forenklet satt opp.

Det var en bombe som slo ned i det svenske markedet for boliglån når selskapet Simple tidligere denne uken kunngjorde sine planer om å tilby billige boliglån med en fast rente på 0,95 prosent. Det er over et halvt prosentpoeng lavere enn de fleste banker.

For mange belånte bymennesker, kan det bety tusenvis av dollar i lavere rentekostnader hver måned. Selskapet henvender kun til kunder med eksisterende boliglån.

Enkelt er mottatt samtale etter samtale med interesserte boliglån holdere som har hatt spørsmål om det nye lånet. Og ikke bare fra Sverige. Forenklet CEO Alexander Widegren forteller om samtaler fra både Canada, England, Norge, Danmark og Finland.

I første omgang tenker Enkelt tilbud et lån, bundet i tre år, med en rente på 0,95 prosent. Men om noen år kan det se annerledes ut.

– Da håper jeg vi vil være i stand til å utvide tilbudet. Det kan være en spesiell boliglån for studenter, en for gründere og for familier med barn, sier Alexander Widegren.

Med høyere renter for studenter og lavere for familier med barn?

– Riktignok er renten alltid et mål på risiko involvert i lån, sier Alexander Widegren.

Flere lesere har kontaktet oss for å SvD etter å ha vært i kontakt med forenklet kunde. Der har du inntrykk av at de pant i Simple kan avsluttes etter tre år dersom kundens økonomiske situasjon har endret seg radikalt, at de har blitt arbeidsledige eller singel etter en skilsmisse. Ingen slik tilnærming har ikke bankene.

I forenklet nettside står det følgende om hva som skjer når lånet utløper: «Avhengig av situasjonen, kan vi diskutere en mulig forlengelse, eller hvis du ønsker å flytte boliglån til en annen aktør.»

Alexander Widegren nedtone problemet.

– Da er det en misforståelse, hvis noen mener at lånet kan bli trukket inn. Så lenge kunden betaler sin interesse er ingen fare for at lånet vil bli avsluttet. Men forholdene endres hvis kundens økonomiske situasjon endrer seg. Kundene må også være forberedt på å betale tilbake, er at vi har samme struktur som de store bankene, sier administrerende direktør forenklet.

Alexander Widegren sier mens den forenklede løpetid på 30 til 50 år, det vil si, den kredittvurdering gjort når lånet er gjort opp selv etter at renteperioden er utløpt. Dette betyr at enkle ikke vil nekte deg å forlenge lånet etter at perioden er utløpt. Begrepet er i tråd med bankenes løpetid.

Men på nettstedet ditt høres det ut som utløper på samme tidsperiode, hvordan du tolker det?

– Vi kommer ut med en avklaring etter påske. I en annen høst, kan jeg ikke kommentere før dette arbeidet er ferdig, dessverre.

Ifølge bank eksperter som SvD har vært i kontakt med, er det en svakhet for forenklet tilnærming.

– Kundene tar en risiko når binde i tre år. Det er ingen garantier for at Enkelt å finne nye attraktive lån på det globale finansmarkedet på tre år. Deretter kan kundene plutselig få dramatisk dårligere tilbud, og derfor blir tvunget bort fra enkle, sier Andreas Håkansson, bank analytiker i fransk Exane BNP Paribas.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *